четвъртък, 16 юли 2020 г.

Моите 5 с'тинки по темата Протести 2020

Оставка! Оставка!
Хубаво, ще я вземем тая оставка! И после?
Като участник и в протестите от 2013-та ще ви кажа - нищо, поредното "стани да седна" за 30 годишен "преход". Кажи-речи сме преполовили 55-те години комунизъм в България. До колко научно и технически държавата се развива по-добре е дълга и спорна тема, която засега ще оставя настрана.
Как да излезнем от този омагьосан кръг?
Започвам без да претендирам за изчерпателност. С ежедневни разходки и биричка в центъра на София няма да стане. Не стана и през 2013-та. Няма да стане и сега.

Протестът не подкрепя никоя партия. За сметка на това бива яхнат от знайни и незнайни ездачи и ездачки. А без политическо представителство няма как да се постигне каквото и да било. Няма да навлизам на гео-политическо ниво, че писанието ще стане съвсем дълго. Само ще отбележа, че посолството на САЩ подкрепи протестите, ЕНП - Бойко Борисов, а АЛДЕ - Ахмед Доган. С това вече сме част от сблъсъка между нео-либералните глобалистки и консервативните национални течения в световен мащаб. Накратко - ако си мислите, че Баце не отклонява пари от фондовете към определени лица в ЕС, то живеете в сериозна заблуда.
Но да се върнем на темата - как да излезнем от този омагьосан кръг на местна почва?

Има 2 аспекта на този проблем - обществен и политически.

Относно първия. В цялата си история на Балканите, България е управлявана еднолично - хан, княз, цар, император, цар, султан, цар, първи секретар. На фона на тези 1300 години, едни 30 години демокрация, която на Запад се изгражда 400-500 години няма как да се получат нещата. От тук и месианският ни комплекс. С разни отровни триота, 3%-ови елитарни партийки, които идея си нямат какъв е животът извън София и други мимикриращи около баницата знайни и незнайни хорица няма да стане. Това не му го отричам на Премиера-Слънце - говори на езика на обикновенния българин, който на ракия и салатка си е пуснал телевизора, а не се рови във Фейсбук по политически въпроси. В обществения аспект - имаме нужда от лидери. Такива има в много области и е въпрос на време те да се обърнат към политиката. Кога и как ще се случи - не мога да кажа. Рим не е построен за 3 дни.

Стигаме до политическия аспект. ВНС и промени в Конституцията не са решението на нищо. Отговорете си на следните въпроси и ще разберете защо. Кой в момента има политическите лостове? Кой ще ги има в едно ВНС? Какво й е на Конституцията ни? Всеки един ред от нея, освен тези за човешките права, може да се промени и от НС.
Решението е само едно - лустрация за последните 80 години. Ние сме единствената бивша соц-държава без такава. Но пък бутнахме Мавзолея, вместо да взимаме по 20 Евро вход. А и това означава всичките да пуснат кокала, независимо от цвета им. Да виждате борещите мафията дори да говорят за това? Тъй като не сме дорасли политически, че да искаме лустрация - протести и оставка след оставка докато на някого му светне, че тая работа така не става. Хубаво е, че все повече гласове се чуват именно в посока лустрация. През 2013-та темата не се коментираше изобщо.

Няма коментари:

Публикуване на коментар