петък, 25 януари 2013 г.

Референдум "Да развиваме ли ядрена енергетика в Република България чрез изграждането на нова ядрена електроцентрала?"

  "Вземи ги напиши тия неща, че тия нашите колеги са силно незаинтересовани." - с това изречение приключи един телефонен разговор преди няколко минути. Ето, пиша ги. Става въпрос за прословутия АЕЦ "Белене". Тема, дъвкана и предъвквана вече няколко месеца.   Няма да се опитвам да ви убеждавам "ЗА" или "ПРОТИВ" да гласувате на 27-ми. Но, МОЛЯ ВИ, гласувайте!  А сега ще си изкажа мнението, подкрепено със съответните линкове.




  1. България е член на елитния клуб от държави, развиващи атомна енергетика. От близо 270 държави на планетата, те са едва 31 към момента. Чрез малките стрелки над снимката можете да ги разгледате. Както и да прочетете цялата статия, разбира се. Като цяло би било жалко да изгубим това си предимство, имайки предвид строежа на АЕЦ в съседните Турция и Румъния.
  2. Докато Гeрмания се отказва от ядрена енергетика, съседна Франция строи нови мощности, почти на границата помежду им. Защо ли? Имайки предвид историческата любов между двете държави, най-вероятно, за продажба на електричество. Въпреки уверенията на канцлер Меркел, възобновяемите енергийни източници все още не са достигнали етапа в развитието си, в който да са икономически изгодни в съотношение "инвестиция - произведена енергия"
  3. Като изключим гръмкото заглавие на горното клипче, нещата, казани в него, за съжаление са верни. Точно така протекоха събитията. Същите тия хора, които се наричат "България за гражданите", сега ни агитират да се откажем от основното си гражданско право - да не гласуваме. Вадете си сами изводите.
  4. В брой 23-ти от декември 2011-та на българското списание "L'Europeo" има интересно интервю с Богомил Манчев - тогава председател на Българския атомен форум. Не знам, а и не се наемам да съдя, дали обслужва нечие лоби, но думите в него звучат разумно. Бих сканирал списанието, за да поместя интервюто тук, но от съображения за нарушаване на авторските права, не го правя. Накратко, по-интересните моменти - един 1000 МВт (мегавата) реактор спестява 6 млн. тона CO2 (въглероден диоксид) в атмосферата на година, спряма ТЕЦ и ВЕЦ. В световен мащаб се предвижда до 2050-та да се построят 1000 - 1500 подобни реактора, за да се посрещне нарастващата нужда от енергийно потребление, най-вече индустриално такова. Очаква се гореспоменатото затваряне на реактори в Германия да доведе до загуби в размер на над един трилион евро. През 2009-та ЕС е приел програма, в която се предвижда до 2050-та в общността да работят 250 ядрени реактора. Към момента (декември 2011-та) на територията на Обединена Европа работят едва 174 като голяма част от тях са морално остарели и се предвижда затварянето им. Тенденцията в ядрената енергетика, освен повишаването на безопасността, е да се "затвори процеса". Т.е. отработеното гориво да се връща обратно в реактора, за ново ползване. Очаква се през 2020-та дефицитът на енергия в Балканския регион да е около 5000 МВт като се има предвид, че до 2016-та се предвижда да затворим мощности.
  5. Най-големият страх, който имам за АЕЦ "Белене" е, че се намира близо до разлома Вранча. Съвременните технологии за обезопасяване, обаче са се развили до такава степен, че реакторите на евентуалната централа ще се изключат безопасно. Да, да, знам - Фукушима. Там не беше проблема земетресението, а цунамито. Ама я сега си представете 10-метрово цунами в река Дунав...
  6. Както споменах по-горе, България е една от малкото държави в света, която разработва собствена атомна енергетика. Вземайки предвид данните от т. 4 и имайки предвид двете ни гимназии, специализирани в областта - тук и тук, както и възможностите в  СУ "Климент Охридски" и ТУ София, бихме могли да обучаваме чуждестранни специалисти. От въпросното интервю на Богомил Манчев става ясно, че те ще бъдат в недостиг през идните години. Малко наивно звучи, отчитайки моментното състояние на страната, но би могло да стане. А и защо не?
  7. Малко геополитика или САЩ срещу Русия, рунд - пореден. АЕЦ "Белене" е единствената алтернатива на шистовия газ, за да постигнем някаква енергийна независимост. Това би спасило Добруджа да се превърне в пустиня, а заедно с това и 1/3 от потенциала ни за селско стопанство - един от двата ни основни ресурса, наред с туризма. И колкото и да не ни харесва, единственият ни голям клиент за потенциалната ни продукция е Русия, същата тази, която иска да строи АЕЦ-а. Аз неслучайно говоря за мутро-комунизъм... Защо не ЕС ли? Просто защото Европа има предостатъчно, в по-голямата си част - некачествена, селскостопанска продукция. Между другото - селското стопанство е най-големият замърсител на природата - торове, пестициди, горива. Ама никой не мрънкя за затваряне на отрасъла, нали? Изобщо не коментирам факта, че бъдещето на енергетиката пак се случва в Русия.
  8. Оспорваният АЕЦ ще даде хляб на много хора от региона. А той си е западнал, като почти всичко извън София, Пловдив, Варна и Бургас впрочем. И по тази тема, много се говори, малко се прави, типично за българина като цяло.
  9. Строенето на 7-ми блок в АЕЦ "Козлодуй" с вече закупения реактор за АЕЦ "Белене" не е като да преместиш кубче "Лего". Евентуалната площадка трябва първо да се лицензира, което означава още време и пари на вятъра. В Белене такъв лиценз вече има. Щетите по този проект е крайно време да бъдат ограничени, но не и да бъдат профукани вече похарчените средства.
  10. В компютърните игри, най-вече реално-времевите стратегии от типа на "Starcraft", има един период в началота на играта, в който не се се случва нищо друго освен трупане на нищожни суми и инвестирането на всяка стотинка във важна инфраструктура - ферма, казарма, фабрика. Чак след като това стане, обикновено през първите 3-6 минути на играта, се започва строенето на армия и развиването й технологично. Аз наричам този период и ресурсите похарчени в него "студени пари". Те ти изграждат икономиката, въпреки, че не виждаш реалните резултати. Строиш, за бъдещите такива - нова база, нова площадка за ресурси или по-голяма и усъвършенствана армия. Горе-долу това наблюдавам в момента в България. Дават се маса пари за инфраструктура, от която на пръв поглед нямаме нужда. По-подробно съм обяснил тук. С тенденцията България да продължи да разива своята лека промишленост, селско стопанство, туризъм и ИТ-сектор, енергийна независимост ни е жизнено-важна.
  11. Относно цената на АЕЦ "Белене" - така като гледам, няма кой да каже някаква реална крайна сума. Това не е като да отидеш в супермаркета и да разглеждаш цените с етикетите. Но колкото и да е, по-добре парите да се дадат за това отколкото за ромска ("циганска" не е политически коректно) безработна майка с 26 деца примерно. По моето скромно мнение потенциалните ползи ще се окажат повече.
  Стана доста по-дълго отколкото очаквах. Така е, като се опитвам да изложа всичките си аргументи. Разбира се може и да съм пропуснал нещо, но както казах - стана доста по-дълго от очакваното. Отново ви моля най-настоятелно -  каквото и да е мнението ви по темата, изразете го в неделя. Не се отказвайте от макар и малкия си шанс да промените нещо.

1 коментар:

  1. Приятелю, работата е там, че те питат два въпроса, пък искат от теб един отговор. Искаш ли атомна енергетика? А искаш ли нова централа?

    Аз ще добавя трети въпрос - щом комшиите от Румъния и Турция строят нови реактори, дали се кефят на идеята да купуват енергия от България?

    Много станаха въпросите, но все пак в неделя аз ще опитам да им отговоря, доколкото мога. Радвам се, че ще го направиш и ти =)

    ОтговорИзтриване