неделя, 10 май 2020 г.

Моите размисли по темата "8-ми или 9-ти май е Денят на Победата?"

   Съюзниците приемат капитулацията на Германия в 23:01 на 08.05.1945. На Изток вече е 09.05.1945 поради часовата разлика.    Що се отнася до избухването на войната, тя е също така плод на бомбата със закъснител, заложена още във Версайския договор. Той е толкова унищожителен за Германия, че е въпрос на време да се появи личност като Хитлер. 




   През целия предвоенен период, Англия и Франция наблюдават, но не реагират. Дори при подялбата на Полша, на която са обещали военна помощ в случай на инвазия. Победителките от ПСВ са толкова сигурни в собствената си недосегаемост, че не модернизират тактиките и армиите си. Дьо Гол пише една малка книжка за бъдещето на танковото дело. Тя не бива приета във Франция, но за сметка на това Гудериан я прочита и залага наученото в блицкрига, премазал Франция за 40 дни. 
   Също така е хубаво да не се забравя, че комунизмът се ражда именно на Запад по време на Индустриалната революция. А Европа към 1940-та си е силно расистка и без права на жените. Англия кастрира химически през 50-те Алън Тюринг, който е гей. Същият разбива нацистката кодираща машина "Енигма", давайки изключително предимство на Съюзниците до края на войната. Та не всичко е черно и бяло. 
   Победата в Европа е плод на общо усилие от страна на САЩ, Великобритания и СССР. Разбира се има и по-малки съюзници.    
   Дневни и нощни бомбардировки, включителни над цивилно население и неутрална Швейцария от едните. Основно това унищожава и Луфтвафе. 
   Пречупване на гръбнака на Вермахта при Сталинград, а после и при Курск от другите. Ленд-Лийз-ът също има своето участие и ползи както за СССР, така и за Великобритания и САЩ. Все пак последните излизат от войната с брутална икономика и ядрено оръжие. 
   Сталин осъзнава, че няма как да базира военното усилие на комунистическата идеология и затова го базира на Отечеството. Той е и много по-далновиден от Хитлер с това, че оставя генералите да си вършат работата, а той се занимава с политиката. Например Ленинградкста обсада отнема значителен ресурс от Германия и ги лишава от важно пристанище. Жуков бива низвергнат веднага след войната, защото е герой, от когото Сталин се страхува. 
   Състоянието на РККА, в началото на "Барбароса" след чистките в офицерския състав и незаетата линия "Сталин" са си факти. По-нагоре обясних защо за руснаците 09.05 е Денят на Победата. Съвсем нормално е това да се е запечатало в съзнанието им след (по различни източници) тези между 20 и 30 млн. жертви. 
   Друг е въпросът колко от тях са военни жертви и колко от тях - жертви на ГУЛАГ. 
   Въпреки това е и факт, че СССР заграбва половин Европа и излиза от войната като Велика сила. 
   И, да, самата ВСВ не свършва на тази дата - има още време до края на Японската империя, но основните бойни действия приключват към този момент. 
   Десантът в Нормандия се провежда в момент, в който нещата са горе-долу ясни. Германия е в отстъпление, срутена от бомбардировки, без шанс за възстановяване. Западните съюзници са толкова уверени, че тотално подценяват Вермахта и заплащат за това с операция "Маркет Гардън", а и с Арденската офанзива, която повтаря грешката, допусната от Франция 4 години по-рано. 
   По плана "Untinkable" на Чърчил има идея за продължаванe на войната и отблъскване на СССР от Европа. Той включва въoръжаване на военнопленници от бившия Вермахт и дори атомни бомбардировки над Москва, Сталинград и Ленинград. Единствено численото превъзходство на Червената армия и показването на новия танк ИС-3 на парада в Берлин спират това да се случи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар