четвъртък, 25 септември 2014 г.

Феликс Баумгартнер



Ама е красавец, беее...

            "Ето какво казва Пътеводителят на галактическия стопаджия по въпроса за летенето.  Има чалъм, казва той, в летенето, или по-скоро се иска умение. Умението се състои в това, да се научите да се хвърляте на земята и да не я уцелвате.“ – из „Пътеводител на галактическия стопаджия“ – Дъглас Адамс
            Тонове информация, хиляди постове в социалните мрежи, „n“ на брой телевизионни репортажи и статии в пресата се изписаха и изговориха през последната седмица за Феликс Баумгартнер – последният, за съжаление неуспешен, опит да не се уцели земята. Въпреки рекламата на спонсорите на скока се оказва, че RedBull не ти дава крила. За Бога, не опитвайте това от балкона на панелката! Резултатът ще е трагичен.

            Феликс Баумгартнер е роден в Залцбург,  Австрия през лето господне 1969-то, на 20-ти април. Очевидно човекът е имал доста скучно детство, тъй като кариерата му преминава основно в три екстремни занимания – каскадьорство, скайдайвинг и бейзджъмпинг. Ако тези спортове на са ви познати, нека да разясня – скайдайвингът в България е по-известен със скучното име скокове с парашут, а беизджъмпингът е горе-долу същото, само че се скача от фиксиран обект, а не от самолет. Да скача с парашут, Баумгартнер се научава в армията, където скача и се приземява върху малки цели, например покриви на къщи.

            Безстрашният Феликс, това му е прякорът, държи няколко рекорда. От 1999г. насам - за най-висок парашутен скок от сграда. Скача от кулите Петронас в Куала Лумпур, Малайзия. През 2003-та, на 31-ви юли става първият човек в света, който скача над Ламанша, използвайки специален парашут от карбонови нишки. Пак през 1999-та поставя рекорд за най-нисък бейзджъмп скок, извършен от дланта на известната статуя на Христос в Рио де Жанейро. Тук чувам поне няколко колежки, които въздъхват „Еееех, Рио...“
                През 2004-та Феликс става първият човек скочил от новопостроения тогава 343-метров виадукт до град Мильо, Франция. Първенец е и в парашутирането си върху небостъргача Търнинг Торсо в Малмьо, Швеция, 2006г. Скача от сградата веднага след приземяването си. На 12-ти декември 2007-ма беизджъмпва (може би сте забелязали колко много обичам българските думички) от най-високата сграда в света по това време – Тайпей 101 в Тайпей, Тайван. 

             Скок-подскок, скок-подскок и стигнахме до RedBull Stratos. За проекта се разбира през януари 2010. Идеята е проста. На височина 36600 метра, в стратосферата, се издига капсула с помощта на хелиев балон. Облечен в специално създаден за целта скафандър, Феликс скача, опитвайки се да премине звуковата бариера, превръщайки се в първия човек на планетата, преминал я извън някакво превозно средство. Теоретично това е възможно, заради разредения въздух на тази височина. За сравнение – средната скорост на свободно падане на парашутист, обикновенно се скача на височина около 4-5000м., е около 320 км/ч, звуковата бариера е 1234,8 км/ч. Проектът претърпява известни спънки в развитието си. През периода октомври 2010 – февруари 2012 е спрян, защото Данил Хоган внася съдебен иск срещу него, твърдейки, че идеята е негова още от 2004-та година. Друг интересен момент е, че самият Баумгартнер започва да страда от клаустрофобия, породена от скафандъра. С помощта на спортни психолози преодолява и това препятствие.
               Преди същинския скок Безстрашният Феликс прави два тестови скока. Първият е на 15-ти март 2012г. от височина 21818м., развивайки скорост малко над 580км/ч. Така става едва третият човек в света, който оцелява след скок от такава височина. Вторият скок е на 25-ти юли 2012г. от 29460м. със скорост от 863км/ч.
След тези успешни тестове RedBull Stratos бива насрочен за 9-ти октомври 2012г. Поради техническа неизправност в капсулата и силен вятър бива отложен за 11-ти октомври, след което датата отново се променя заради лоши метеорологични условия. Същинският скок се осеществява на 14-ти октомври от 39045м. Подобно на Нийл Армстронг преди да стъпи на Луната, Баумгартнер отправя кратко послание преди да се отправи надолу. "I know the whole world is watching now. I wish you could see what I can see. Sometimes you have to be up really high to understand how small you are... I'm coming home now."
            Проектът завършва успешно. 42 секунди след отделянето от капсулата Феликс достига 1342км/ч. 4 минути и 20 секунди след отделянето отваря и парашута си. RedBull Stratos има за цел да подобри четири рекорда. Само един от четирите не бива подобрен – този за най-дълго свободно падане. Останалите – най-високо издигнат балон с човек, най-висок парашутен скок и да бъде първия човек на планетата, преминал звуковата бариера извън някакво превозно средство са успешни. Рекордите все още не са официално потвърдени, защото анализът на събраните данни ще отнеме няколко седмици, но за надвишаването на скоростта на звука е сигурно.
            За съжаление няма да видим Безстрашния Феликс да се мята от Бурж Халифа в Дубай. Наскоро той обяви, че прекратява кариерата си, тъй като RedBull Stratos е бил най-високата му цел в живота и след успешното му завършване смята да прави каквото си иска.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар